Facebook

facebooklogo

Contact

John Romein
Terwoldseweg 2-b
7391 TC Twello
tel: 06-50290319
info@frederikshof.nl

Verslagen vluchten Theo Oortwijn

Theo Oortwijn, voormalig duivenliefhebber uit Apeldoorn, komt vrijwel wekelijks bij mij de duiven opwachten. Vanwege zijn gezondheid mag Theo zelf geen duiven meer houden maar op deze manier blijft hij op de hoogte en betrokken. Theo zal proberen om wekelijks een verslagje van de vluchten te maken met wat achtergrondinformatie.

Door op de gele ringnummers te klikken kunt u de afstamming van de betreffende duif raadplegen!!


 

V18 Chimay 06-05-2017

Mooie vlucht vanuit het Belgische Chimay

Voordat ik verslag doe van de vlucht van afgelopen zaterdag, wil ik eerst even stilstaan bij het overlijden van mijn grote vriend en duivenliefhebber Jan van Ee. Jarenlang was Jan een trouwe bezoeker van kweekcentrum FREDERIKSHOF en was hij altijd zeer geinteresseerd in het reilen en zeilen en de gang van zaken bij de familie Romein aan de Terwoldsweg in Twello.

Het was voor mij dan ook moeilijk en een emotioneel moment om afgelopen vrijdag afscheid van hem te moeten nemen in het crematorium te Zutphen. Hij zal altijd in mijn gedachten blijven voortleven als een echte trouwe vriend.


Zaterdag 6 mei 2017 stond als 4e vitessevlucht de losplaats Quievrain op het programma. Door het I.W.B. werd echter geadviseerd om de duiven daar niet te lossen. De reden hiervan was de harde wind, waarbij men vreesde dat de duiven boven zee terecht zouden kunnen komen.

Daarom werd voor een wat oosterlijk gelegen lossingstation gekozen te weten Chimay. Een afstand van zo'n 274 km. De duiven werden daar om 09.40 uur in vrijheid gesteld bij mooi zonnig weer en een oostelijke wind kracht 2.

Door mij waren 40 duiven ingekorfd en in de vereniging 321. In de kring 6 in totaal 2146 en in de afdeling 8 GOU 6183. Werden de duiven de eerste 3 vitessevluchten nog afzonderlijk per regio gelost, nu de afstanden wat groter worden, zijn de duiven van de regio's Noord-Oost en Noord-West gezamenlijk gelost. Dat is toch wel weer even wennen voor de duiven en dan specifiek voor de jaarlingen.

Zoals gebruikelijk werd ook nu weer een inschatting gemaakt over het tijdstip van de terugkomst van de eerste duiven. Op grond van de weersomstandigheden en de oostelijke wind zouden de eersten zo tussen 13.00 en 13.15 uur kunnen vallen.

Deze voorspelling bleek achteraf toch niet geheel juist te zijn. De oorzaak zal allicht de toename van de windkracht tijdens de vlucht geweest zijn. Zo blijkt maar weer dat bij het voorspellen toch wel enige voorzichtigheid is geboden.

De 2e getekende de NL-13-1855562 Michelle viel om 13.58 uur op de klep en de 3e getekende de NL-12-1288270 Eline om 13.51 uur.

In totaal draaide ik 26 duiven van de in totaal 40 ingekorfde duiven in de uitslag, dus een prijspercentage van 65%. Daar ben ik uiteraard zeer tevreden over.

Een mooi resultaat met een duif uit de gouden lijnen van De Dure John (Maurice Voets) zag ik nog bij de familie Eijerkamp langskomen. Bijna wekelijks worden daar vroege duiven gedraaid die hun origine bij Joke en Martin Geven hebben liggen. Zij waren in hun "Bussloose tijd" zeer succesvol met afstammelingen van de duiven van Frederikshof. Deze zaterdag is het  de duivin 15-1362912 Sabine die alle 7048 mede strijders haar hielen laat zien. .

Volgende week de eerste midfondvlucht waarop ik weer een goed resultaat hoop neer te zetten.

Albert Hendriksen webdesign

Copyright John Romein